петак, 18. март 2011.

Србски поздрав или благослов нечастивог


Последњу деценију, као званични србски поздрав, Срби користе раширена три прста. Поздрав је популаризован од стране Вука Драшковића, лидера Србског Покрета Обнове, 1991. у току деветомартовских демонстрација у Београду. Наводно, три прста су представљала три захтева, која је актуелни режим Слободана Милошевића требао да испуни. Гостујући у емисији Распакивање 03.03.2011. у 21 час, на питање шта три прста представљају, Вук Драшковић је изјавио да је посматрајући слику Паје Јовановића ''Таковски устанак'', где кнез Милош Обреновић, пред устаницима 1815. држи подигнута три прста, дошао на идеју да и он у историјском трнутку за Србе и Србију подигне три прста. Вук Драшковић је прећутао круцијалну ствар, кнежева три прста су спојена и чине Тројично јединство Божије.
            Срби су 50 година под комунизмом заборавили стари хришћански поздрав са спојена три прста. Тражећи и градећи поново 90-их година свој национални, културни и духовни идентитет, на једноставан начин су изманипулисани прихватајући антихришћански поздрав разједињеног тројства, са три раширена прста.
            Порекло коришћења три прста, датира још из 4. века нове ере. Симбол настаје за време Светог Мелентија Архиепископа антиохијског. Спор око природе Господа Исуса Христа довео је до тога да Архиепископ Мелентије руком дочарава присутнима на Сабору, Јединство Божије. Спојивши предходно три раширена прста, из њих се видела светлост као муња. Као што Сунце има три особине: светлост, масу и топлоту, тако и Бог има три лица Бог отац, Бог син и Бог Свети дух.
            Као поздрав, три раширена прста, у другом светском рату, користиле су немачке сс јединице и усташе. Код усташа је поздрав означавао политику Независне државе Хрватске, (трећину побити, трећину протерати, трећину покрстити).
            Да је реч о нечастивом поздраву, говори и податак да се општенародно прихваћен поздрав у Срба, користи као поздрав у многим масонским ложама широм света.
            Пре пар година, видевши србског председника Бориса Тадића где са раширена три прста поздравља репрезентацију Србије, Џорџ Буш –млађи, тадашњи председник САД-а, упитао га је не скривајући изненађење шта тај поздрав значи. Верујем да припаднику једне од масонских ложа није било јасно, како се поздрав ''одабраних'' укоренио у србском народу.
        Србски, хришћански, поздрав никако не може бити овај, којим се сада дичимо, јер није наш и не означава нешто добро, већ може бити само онај којим су србски ратници полагали заклетве, спојена три прста десне руке, која значе јединство, које нам је у данашњим тешким временима и те како потребно.

1 коментар:

  1. ma ovaj clanak nema veze sa vezom, i onaj ko ga je pisao (uz duzno postovanje) nema pojma o masonima i masonskim znacima

    ОдговориИзбриши