петак, 4. март 2011.

Витешки ред Змаја

          На основу народне традиције, код Срба је било распрострањено веровање у змајеве. Србски змај је јединствен и као таквог, не познају га митологије осталих народа.  Змај је код старих Срба представљао божанство. Представљао је елементе уиверзума и то: Крила-Ваздух, Крљушт-Вода, Пламен – Ватра, Ноге – Земља.

          У народу се змај идентификовао природном појавом метеорита на небу. Веровало се да змај постаје од рибе шарана, која доживи сто година, када добија крила и ноге. Није редак случај да су стари Срби у неким земљама веровали да од птица ћурана, петла или гусана, може настати змај.

          Змајеви су могли бити и људи, змајски синови, чије су мајке зачеле са змајем. Они су имали људски изглед и бранили су своја села од непогода. У народу су познати Змај од Ноћаја – Стојан Чупић, Змај од Авале – Васа Чарапић,
Змај представља антропоморфно биће са особинама човека. Змај личи на човека али има особине Бога, мења облике, има способност да лети, невероватну снагу и доброту. 

          Народна веровања и историјска појава змајева условила је развијање култа јунака, као змајских синова, синова из епифаније божанства. У складу са тим су и ликовна представљања тих јунака са змајским обележјима. Појављивање змајева је појачано од почетка 19. века, када се у Србији поново подударају митско и епско у националном освешћењу и националном покрету за ослобођењем од Турака. На сликама су косовски јунаци представљени са змајским обележјима, што је грешком довођено у везу са витешким редом змајева који је основан 1408. године. Косовски јунаци имају на шлему змаја што је у складу са предхришћанским божанствима Срба.
     
          Витешки ред змаја, основао је 13.12.1408. годие, краљ Мађарске и последњи римски цар Жигмунд Луксембуршки. Ред је искључиво био католички и намена му је била борба против неверника. Неверницима је улазак у ред био строго забрањен. Неверницима су сматрани подједнако и муслимани и православци. Једна недоказана теорија, настанка реда, јесте, да је ред Змаја наследник реда Светог Ђорђа (основан 1318.), коме су припадали косовски јунаци и сам кнез Лазар Хребељановић. Ако узмемо у обзир да се титула члана реда преносила наследним путем са оца на сина, логично је зашто се у реду нашао и деспот Стефан Лазаревић.

          Грб реда Змаја приказује библијску звер коју је приковао крст Светог Ђорђа.
  
          Витешком реду змаја припадали су деспот Стефан Лазаревић, деспот Ђурађ Бранковић и деспот Вук Гргуревић Бранковић-Змај Огњени, као и витезови многих србских породица: Бранковићи, Тарцановићи, Црнојевићи, Дињичићи, Франкопановићи, Качићи, Клешићи и Пикиломиновићи.  

Нема коментара:

Постави коментар